Fiscale voordelen zonnepanelen en dubbel glas verdwijnen

Fiscale voordelen zonnepanelen en dubbel glas verdwijnen

Fiscale voordelen zonnepanelen en dubbel glas verdwijnen

Print
De Confederatie Bouw en de Bouwunie reageren boos op de afschaffing van enkele fiscale voordelen voor energiebesparende investeringen door de komende federale regering. Volgens de federaties komen daardoor jobs op de helling te staan. Ze hopen nu dat de gewestregeringen de voordelen zullen toekennen.

Wie dit jaar investeert in de plaatsing van dubbele beglazing, de vervanging van zijn stookketel of zonnepanelen recupereert daarvan 40% onder de vorm van een belastingvermindering. Weliswaar met een maximum van 2830 euro (energiebesparende maatregel) of 3680 euro (voor zonnepanelen) per jaar. En wat boven deze plafonds zit, kan worden overgedragen naar de volgende drie jaren. Voorwaarde is wel dat het gaat om investeringen in woningen van minstens vijf jaar oud.

Voorts verdwijnen eind dit jaar ook de voordelen van de groene lening, waarmee energiebesparende investeringen gefinancierd konden worden. En ook het fiscale voordeel voor lage-energiewoningen, passiefwoningen en energieneutrale woningen verdwijnt vanaf 1 januari 2012.

Voor de isolatie van daken zou het fiscaal voordeel dan weer worden verminderd.

De fiscale voordelen kunnen nog worden overgenomen door het Vlaamse, het Brusselse en het Waalse gewest, maar het is onzeker dat zij dit kunnen en willen doen. De bouwsector hoopt nochtans van wel. Hij wijst erop dat de investeringen nodig zijn om de internationale norm voor CO2-uitstoot te halen.

JVG

Nu in het nieuws