CGKR opent dossier tegen Filip Dewinter na Roma-uitspraken

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding heeft een dossier geopend tegen politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang), omdat hij op 16 november tijdens de plenaire zitting van het Vlaams parlement "een aantal opmerkelijke uitspraken" over de Roma-bevolking deed. Dat meldt het CGKR vrijdag in een persmededeling.

pneirinckx

Tijdens de zitting zei de volksvertegenwoordiger namelijk in het debat over het Vlaamse actieplan voor 2012 rond Midden- en Oost-Europese migranten in Vlaanderen: "Minister, in de ogen van de bevolking, dat weet u zeer goed, staat Roma voor de R van rovers, de O van overlastjunkies, de M van messentrekkers en de A van agressievelingen. Die realiteit wil u blijkbaar niet onder ogen zien. Ik herhaal: geen inburgeringsstewards, maar politieagenten hebt u nodig om de Roma terug te brengen naar de plaats waar ze thuishoren: Roemenië en Bulgarije, niet hier."

"Maatschappelijke problemen aankaarten is één zaak, maar het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld is net als het verspreiden van denkbeelden gegrond op rassenhaat, bij wet verboden", aldus Jozef De Witte, de directeur van het Centrum. Op dat misdrijf staat één jaar cel.

Het CGKR zal de feiten grondig onderzoeken en mogelijke stappen overwegen. Als het CGKR uiteindelijk Dewinter voor de rechtbank wil brengen, dan zal het de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid moeten vragen zowel in het Vlaams Parlement als in de Senaat. Het is zeer de vraag of deze vergaderingen daartoe bereid zullen zijn.

Foto Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER