Nijlenaar laat fietsen 4 procent sneller rijden

Wie graag een trapje sneller wil fietsen met dezelfde inspanning, kan zijn licht eens opsteken bij Roel Torben-Nielsen in Nijlen. Hij heeft een speciaalzaak met keramische kogellagers.

Bert Provoost

Keramische wat? "Keramische kogellagers", vult Roel Torben-Nielsen aan. "Een kogellager is het ding dat rond de wielas zit, waar het kader en het wiel in elkaar overgaan. Hij bestaat uit een bus met kogeltjes en zorgt ervoor dat de wrijving zo miniem mogelijk is. Wij gebruiken keramische kogellagers. Omdat ze zo hard en rond zijn zorgen zij ervoor dat de fietser 4 procent sneller kan rijden. Wie normaal na een paar keer trappen honderd meter rijdt, zal met een getunede fiets met dezelfde kracht 104 meter vooruitgeraken", legt Roel Torben-Nielsen uit.

"Het lijkt misschien niet veel, maar als je kilometer na kilometer dat voordeel hebt, begint dat wel te tellen. Voor fietsers die wedstrijden rijden, kan dat een troef zijn. Ook de ambitieuze sporters zien er het voordeel van in", weet hij. "En het is perfect legaal."

Roel Torben-Nielsen heeft niet alleen sporters als klant. "Ik heb ook klanten die gewoon 's zondags een tochtje met hun vrouw gaan doen. Maar ze vinden de techniek interessant of willen gewoon het beste hebben. Een eigen fiets laten ombouwen (of tunen) kost zo'n 350 euro."

Wie toch een gewone fiets wil, moet niet bij Roel Torben-Nielsen zijn. "We hebben die simpelweg niet. Enkel fietsen met keramische kogellagers komen er bij ons in. Niet omdat de rest rommel is. Maar omdat we ons er echt in willen specia­liseren. We zijn de eerste winkel in België die uitsluitend voor deze techniek kiest. Het is technisch niet zo eenvoudig, dus is het wel nodig om er alles van te weten. Als je een tiende van een millimeter onnauwkeurig werkt, krijg je vroeg of laat moeilijkheden", verzekert Roel Torben-Nielsen.

www.ceramicbiking.be Bert Provoost

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio