Pascal Smet wil Centrum voor Vlaamse klachten over discriminatie

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) wil een Centrum dat bevoegd is voor klachten over discriminatie bij de uitoefening van de Vlaamse bevoegdheden: in het onderwijs, op de Lijn, bij de VDAB, in de welzijnssector. Dat moet ook naar de rechter kunnen stappen. Nu is niemand bevoegd voor discriminatie in die sectoren.

jdewit

Smet zegde dit in reactie op de studie over het gelijke kansenbeleid van Elke Valgaeren die vanmorgen werd voorgesteld. In principe blijft Smet voorstander van een "interfederaal centrum", dat dus bevoegd is voor àlle klachten over discriminatie en racisme in heel België. Het CGKR van Jozef Dewitte zou in die zin kunnen evolueren. "Maar de onderhandelingen daarover zijn al vijf jaar bezig en ondertussen blijven rolstoelgebruikers die niet in een school binnenkunnen in de kou. Als er geen schot in komt, dan moet er maar een apart Vlaamse Centrum komen. Dat zou ook overtreders voor de rechter moeten kunnen brengen."

Smet wil verder dat meer allochtonen doorstromen naar het hoger onderwijs. Hij stelt vast dat de Vlamingen vinden dat taalkennis de kans op aanwerving verhoogt, maar "we mogen ook niet vervallen in overdreven moedertaalvereisten bij aanwervingen. Voor de vacature van poetsvrouw is het niet noodzakelijk om Multatuli te kunnen lezen."

Meer informatie over de studie: 98% steunt gelijke kansenbeleid.

JDW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER