Politie schrijft pv's van 0 euro uit

De Bilzense Katja Engelen kreeg woensdag een opmerkelijk proces-verbaal in haar brievenbus. Ze werd geflitst op 2 november en moet daarom een boete betalen van ... 0,00 euro. In totaal zouden zo'n 400 mensen een gelijkaardige boete hebben gekregen.

kscherpenberg

De politiezone Bilzen-Hoeselt- Riemst verstuurt haar pv's via een digitaal systeem met bpost. De politie- ambtenaren voeren de identiteitsgegevens van de geverbaliseerde en het type overtreding in. Daarna wordt een standaardbrief met een standaardtekst aangemaakt met als enig verschil het te betalen bedrag. Die gegevens worden elektronisch doorgestuurd naar bpost die de brieven automatisch drukt, vouwt, in een enveloppe doet, adresseert en door de postbode laat bezorgen.

En mevrouw Engelen maakte aanspraak op zo'n enveloppe. "Volgens onze gegevens is ze geflitst op 2 november en moet ze normaal een boete van 50 euro betalen", zegt hoofdinspecteur Lowist van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. "Het pv werd op 16 november opgemaakt. Ik kan nu nog niet zien wat er fout is gegaan, en of er misschien nog meer boetes met datumopmaak van 16 november uiteindelijk verkeerd zijn opgesteld.We moeten ook nog nagaan hoe we dit moeten afhandelen."

Niet goed gezind

Katja Engelen staat voor nog meer raadsels: "In het voorstel tot onmiddellijke inning staat ook dat ik al eerder een brief heb gekregen met de melding welke overtreding ik heb begaan. Maar die brief heb ik ook nooit gehad. Plots werd ik ook opgebeld door een niet zo goed gezinde politieman die me meedeelde dat ik een nieuwe uitnodiging zou krijgen met het juiste bedrag. Met de mededeling dat ik dat moét doen. En dat er vijftig mensen in mijn geval zijn."

"Dat kan gewoon niet", zegt advocaat Fons Capiot. "Je kan geen tweemaal voor hetzelfde feit worden gestraft. Er zijn verkeersovertredingen vastgesteld en de mensen hebben een boete van 0,00 euro gekregen. Ze zullen daar wel mee akkoord gaan zeker? (lacht) Wel, dan kunnen ze geen tweede maal beboet worden. Wie één euro betaalde, zit zeker safe. Boete betaald, en zelfs te veel."

Bij bpost kon men woensdagavond geen commentaar geven over de zaak. Ze beloofden wel vandaag na te gaan of zij in de fout zijn gegaan.

Fred Peeters

MEER OVER Bilzen