Buurtbewoners tegenover Infrabel in dossier-Oude Landen

In het Centraal Station vond een informatiesessie plaats rond enkele mobiliteitsdossiers voor Antwerpen. Daaronder dat van de tweede Havenontsluiting van de Antwerpse haven. Buurtcomités en buurtbewoners, ook die Uit de buurt Oude Landen in Ekeren, waren in groten getale aanwezig.

Ivo Lego

Katlein Torfs, woordvoerster voor Infrabel, vertelde dat zij officieel nog niet op de hoogte werden gesteld van het negatief advies voor de bouwaanvraag van de Stad Antwerpen. Daarom kan Infrabel ook nog geen standpunt innemen of acties ondernemen tegen de weigering.

Het dossier Oude Landen kan perfect bestaan zonder deze twee havenontsluiting, maar de tweede havenontsluiting kan niet zonder het oplossen van het capaciteitsuitbreiding op de Oude Landen. De tunnelvariant die wordt gevraagd om de geluidsoverlast tegen te gaan, en op basis van een vergelijkbaar dossier in Lier, zou een stuk complexer zijn omdat het hier gaat over meerdere sporen vanuit de Antwerpse haven die hierop aangesloten moeten worden. Alle sporen onderbrengen in sleuven zou een langdurige werf en overlast voor de buurt kunnen betekenen, aldus Infrabel.

Philippe Deleu, woordvoerder van het Buurtcomité Oude Landen Spoor Ekeren, had ook enkele pertinente vragen voor de organisatoren. Vandaag wordt geschermd met cijfers van stijgend vervoer op de spoorweg en dezelfde cijfers worden ook gebruikt voor scheepvaart en wegverkeer. Jammer genoeg zijn dit cijfers die dateren van voor de economische malaise waarin Europa vandaag verkeert.

Ivo Legon

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio