Herman Van Rompuy: "Ik hoop dat de onderhandelaars zich zeer snel herpakken"

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy hoopt "dat men zich zeer snel herpakt" aan de federale onderhandelingstafel, omdat België zijn begrotingstekort "zo snel mogelijk" onder de 3 procent moet krijgen. Dat zei hij dinsdagavond in de marge van een lezing aan de Universiteit Hasselt.

drombouts

Opvallend was dat Van Rompuy ook verwees naar "een aantal omstandigheden die men kan inroepen" wanneer sancties dreigen bij gebrek aan een tijdig akkoord.

Van Rompuy drukte de Hasseltse studenten dinsdagavond het belang van de Europese gedachte op het hart. Hij beklemtoonde de grote weerstand die de EU momenteel ervaart en loofde dan ook de Europese leiders "die de moed tonen om tegen de stroom in te gaan en onpopulaire maar noodzakelijke maatregelen te nemen."

Specifiek voor ons land hoopt Van Rompuy dat de onderhandelaars zich "zeer snel herpakken". Een akkoord is volgens hem immers "nog perfect doenbaar". Nochtans lijkt de impasse op federaal niveau momenteel compleet, waardoor heel wat waarnemers vrezen dat Europese sancties voor België stilaan onvermijdelijk worden.

Maar dat nuanceerde Van Rompuy. "Die procedure wordt ingezet vanaf 15 december, maar neemt meer dan een maand - om niet te zeggen twee manden - in beslag alvorens men daartoe komt. Er zijn zelfs nog een aantal omstandigheden die men kan inroepen indien men daar niet tijdig mee klaar is, maar daar wil ik het nog niet over hebben", klonk het nog.

De oud-premier heeft in elk geval nog enig vertrouwen in de partijen aan tafel. "We hebben het in verleden ook al gedaan", verwees hij naar de jaren 90. "Zelfs met partijen van wie men vandaag zou denken dat men daar niet toe in staat zou zijn. We zijn naar de euro gegaan met een centrumlinks kabinet", beklemtoonde hij. De toenmalige coalitie mét de PS - en Van Rompuy als begrotingsminister - werkte het begrotingstekort van 7 procent toen op zes jaar tijd zo goed als volledig weg.

Foto Serge Minten

MEER OVER Herman Van Rompuy