Frankrijk reageert geschrokken op brutale moord op 13-jarige

De gruwelijke moord op een dertienjarig schoolmeisje door een schoolgenoot die onder juridisch toezicht stond, schokt Frankrijk. De jongen was al eerder veroordeeld voor een verkrachting en dat deed hij nu opnieuw met de dertienjarige Agnès. Nadien vermoordde hij haar en verbrandde het lichaam.

drombouts

Het lichaam van Agnès werd vorige vrijdag teruggevonden in een bos vlakbij haar school. Het meisje was al twee dagen vermist, en werd vermoord en verband teruggevonden. Volgens de openbare aanklager werd Agnès op 'een extreem gewelddadige en brutale wijze' vermoord.

De vermoedelijke dader is de 17-jarige Mathieu M., een schoolgenoot van Agnès. M. had net een straf van vier maanden uitgezeten in een jeugdgevangenis, omdat hij een minderjarig meisje had verkracht en hij stond onder toezicht van justitie.

Volgens de ouders van Agnès is de school nalatig geweest, en was de directie op de hoogte van M.'s problemen en achtergrond.

Na een spoedbijeenkomst met collega-ministers liet minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant weten dat de hervorming van justitie een prioriteit wordt na de verkiezingen van volgende lente. Volgens premier François Fillon is de plaatsing noodzakelijk van minderjarigen die zware feiten hebben gepleegd.

Hij vroeg zijn kabinet om ervoor te zorgen dat een leerling zich niet langer in een school kan inschrijven zonder dat de directie op de hoogte is van het toezicht door justitie.

MEER OVER Frankrijk

Nu in het nieuws