Franse Hof van Beroep geeft voorwaardelijke celstraf aan Ricco

Het Hof van Beroep in het Franse Toulouse heeft dinsdag de Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor zijn EPO-gebruik tijdens de Ronde van Frankrijk in 2008.

Daarnaast moet de 'Cobra' ook een geldboete van 3.000 euro ophoesten en werd hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 4.000 euro aan de Franse Wielerfederatie (FFC), die zich burgerlijke partij gesteld had in deze zaak.

Ricco's advocate Annamaria Tripicchio-Rogier was het niet eens met de uitspraak. Zij is immers van mening dat Ricco twee keer voor dezelfde feiten bestraft wordt.

"Na zijn positieve dopingcontrole tijdens de Tour werd er tegelijkertijd een onderzoek opgestart in Italië en Frankrijk. In zijn vaderland werd hij inmiddels al door de rechtbank van Padua veroordeeld tot twee maanden en 20 dagen celstraf en een boete van 2.670 euro, een straf die inmiddels omgezet werd in een geldboete van 3.040 euro", verduidelijkte de advocate. Zij wil nu nog de motivatie van het hof afwachten vooraleer ze beslist om al dan niet in cassatie te gaan.

De correctionele rechter in Foix veroordeelde Ricco vorig jaar tot twee maanden gevangenisstraf met uitstel, een boete van 3.000 euro en een schadevergoeding van 3.000 euro. De renner ging daartegen in beroep.

Ricco werd in juli 2008 tijdens de Ronde van Frankrijk aangehouden door de Franse politiediensten. In zijn hotelkamer vonden de onderzoekers medicamenten, flacons en injectienaalden. Het bezit van dopingproducten is een misdrijf volgens de Franse wet.

Meer sportnieuws