België staat half op zwarte lijst WADA

Het Wereldantidopingagentschap heeft zijn lijst gepubliceerd met landen en organisaties die de antidopingcode wel ondertekenden, maar niet respecteren. Daarop staan 7,5 Europese landen. Dat half land is België. De Vlaamse en Franse gemeenschap zijn wel conform, de Duitse gemeenschap en het Brussels gewest niet.

Het Wereldantidopingagentschap vraagt aan de verschillende Belgische antidopingorganisaties om hun beleid te harmoniseren. Andersdreigen er sancties voor de Belgische delegatie voor Londen 2012.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité ziet het zover niet komen. "We trekken al jaren aan de alarmbel, maar nu zijn de nodige maatregelen eindelijk genomen. Begin 2012 zou alles in orde moeten zijn. Het is dus een kwestie van weken."

Albanië, Andorra, Griekenland, Malta, Monaco, Portugal en San Marino zijn de andere Europese landen op de zwarte lijst. Terwijl Groot-Brittannië als land wel conform is, prijkt ook het Brits Olympisch Comité op de lijst. Dat omdat het ondanks een verdict van het Internationaal Sporttribunaal TAS dopingzondaars levenslang van de Spelen wil weren.

Buiten Europa zijn Argentinië en Brazilië de opvallendste namen op de lijst, met daarnaast vooral landen waar het antidopingbeleid door de actualiteit niet meteen een prioriteit was, zoals Libië, Afghanistan of Somalië.

Meer sportnieuws