Duizenden betogers op Tahrirplein eisen einde militair bestuur

Duizenden betogers op Tahrirplein eisen einde militair bestuur

Duizenden betogers op Tahrirplein eisen einde militair bestuur

Print
Duizenden mensen zijn dinsdag samengekomen op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze eisen het einde van het militaire bestuur en het geweld dat al vier dagen welig tiert in het land.

"Het leger is bezig met een contrarevolutie tegen de revolutie die we in januari gestart zijn", zegt Ahmad Ali, een van de betogers. De politie is massaal aanwezig en heeft al traangas afgevuurd op de menigte.

Bij de betogingen van de afgelopen drie dagen zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen, zo blijkt uit ziekenhuisbronnen. De overheid houdt het op 28 slachtoffers.

Regering

De militaire leiding in Egypte en afgevaardigden van politieke bewegingen zijn het tijdens een bijeenkomst dinsdag eens geworden over de vorming van een "regering van nationale eenheid" in Egypte. Dat heeft Mohamed Selim al-Awwa, een kandidaat voor de presidentsverkiezingen, gezegd na afloop van de vergadering waaraan hij deelnam. Hij werd aangehaald door het officiële agentschap Mena.

De noodregering moet, aldus al-Awwa, de doeleinden van de revolutie van 25 januari in de praktijk omzetten.

Aan de vergadering nam ook de invloedrijke Moslimbroederschap deel. Tijdens het beraad viel ook de naam van ex-topman van de IAEA Mohammed el-Baradei als overgangspremier. De regering van Essam Charaf bood maandag, onder druk van nieuw straatprotest, haar ontslag aan.

Tijdens de vergadering werd voorts besloten dat de voor maandag geprogrammeerde parlementsverkiezingen gewoon doorgaan en dat eind juni 2012 presidentsverkiezingen worden gehouden.

.

Nu in het nieuws