"Schimmige mijndeals kosten Congolese staat 5,5 miljard dollar"

Schimmige mijndeals kosten Congolese staat 5,5 miljard dollar

"Schimmige mijndeals kosten Congolese staat 5,5 miljard dollar"

Print
De Congolese regering heeft verschillende mijnconcessies en activa uit de mijnbouw voor ongeveer 5,5 miljard dollar onder de marktwaarde verkocht aan hoofdzakelijk off-shore mantelbedrijven, waarvan de nieuwe eigenaars niet bekend zijn. Dat is de conclusie van een Britse parlementaire groep onder leiding van parlementslid Eric Joyce.

De groep, UK Parliament Great Lakes of Africa Group, roept de Britse regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), twee van de grootste Congo-donoren, op onmiddellijk na te gaan waar de fondsen naartoe gegaan zijn.

De Congolese mijnbouw in goud, koper en kobalt blijft gehuld in een waas van geheimdoenerij, en dat ondanks de belofte van Kinshasa om de transparantie te verbeteren in ruil voor een driejarige kredietlijn van 541 miljoen dollar, die werd toegekend in 2009.

"Dit overduidelijk bewijs toont aan dat de natuurlijke grondstoffen van Congo niet gebruikt worden als bron van inkomsten voor de Congolese bevolking", aldus Joyce, die zwaait met een reeks documenten die de verkoopovereenkomsten in detail beschrijven.

"De concessies en activa worden door de Congolese regering via ingewikkelde constructies aan dumpingprijzen verkocht aan fictieve buitenlandse maatschappijen, vooral gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dat betekent dat slechts enkelen rijk worden ten koste van de vele anderen", klinkt het.

Joyce, die ook president Joseph Kabila aanduidt als een van de betrokkenen, geeft een voorbeeld: "Minstens een verkoop, waarbij de Frontier-mijn in Katanga betrokken is, was bedoeld om de verkiezingen, die eind november plaatsvinden, mee te financieren."

De woordvoerder van de Congolese regering wilde niet reageren op de beschuldigingen.

.

Nu in het nieuws