1 / 2

Consultaties koning Albert II afgelopen voor dinsdag

Daags nadat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn ontslag als formateur heeft aangeboden, heeft koning Albert II dinsdag vier van de zes onderhandelaars ontvangen op het Kasteel van Ciergnon (foto), waar hij herstelt van zijn operatie. Woensdagvoormiddag mogen de liberalen langskomen. Het is afwachten of de onderhandelingen nadien snel kunnen hervatten.

pneirinckx

Dinsdag trokken achtereenvolgens cdH-voorzitter Benoît Lutgen, sp.a-voorzitter Bruno Tobback, CD&V-voorzitter Wouter Beke en PS-vicepremier Laurette Onkelinx richting Ardennen. De vorst houdt die audiënties nadat Di Rupo hem zijn ontslag als formateur had aangeboden, als gevolg van de blokkering van de begrotings- en herstructureringsonderhandelingen. De koning houdt zijn antwoord in beraad.

Het zijn vooral de liberalen naar wie met de beschuldigende vinger wordt gewezen voor de nieuwe impasse, en dan vooral richting Open Vld-voorzitter Alexander De Croo. De Croo en zijn MR-collega Charles Michel staan woensdagvoormiddag op de gastenlijst van de koning.

Intussen dook het gerucht op dat indien Di Rupo geen doorstart zou maken, voormalig bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) opnieuw in beeld zou komen. "Speculatie", reageert de socialistische senator. "Als het heel slecht gaat, dan duikt mijn naam altijd wel eens op. Dus het gaat heel slecht."

Ciergnon

Nadat hij in de loop van de dag vier partijkopstukken ontvangen heeft, raadpleegde koning Albert dinsdagavond in Ciergnon ook nog zijn chirurg. In zijn buitenverblijf zet de vorst namelijk ook zijn herstel van zijn neusoperatie vorige week donderdag voort.

"De koning is nog steeds herstellende", vertelt zijn woordvoerder. "Na zijn operatie is zijn gezondheidstoestand perfect normaal geëvolueerd."

De chirurgische ingreep was vorige week nodig omdat de vorst met een basocellulair epithelioma kampte, een vorm van huidkanker die voorkomt in zones die het vaakst worden blootgesteld aan de zon.

Lees ook: Vande Lanotte: "Het is nog niet te laat" Lees ook: MR niet onder indruk van "theatralisering van de crisis"

Foto Photo News

MEER OVER Elio Di Rupo