Longo (53) gaat vrijuit in dopingzaak

Jeannie Longo hoeft niet te vrezen voor een dopingschorsing. De Franse wielerbond (FFC) oordeelde dinsdag dat de 53-jarige wielerlegende de antidopingregels in verband met de whereabouts niet heeft overtreden.

De disciplinaire commissie van de FFC volgde Longo in haar stelling dat ze op het moment van haar drie vermeende inbreuken niet meer tot het lijstje met sporters behoorde die verplicht zijn hun whereabouts door te geven. Daarom wordt elke disciplinaire vervolging tegen haar stopgezet, aldus de FFC.

Longo kwam in september in opspraak toen bekendraakte dat ze het afgelopen anderhalf jaar haar whereabouts niet goed naleefde. Daarnaast pakte L'Equipe tegelijkertijd uit met het verhaal dat Longo's echtgenoot vier jaar geleden dopingproducten zou hebben aankocht bij een Amerikaanse oud-renner. Door de hele heisa die daarop volgde, zegde ze af voor de wereldkampioenschappen in Kopenhagen.

Jeannie Longo heeft een ongeëvenaard palmares in het vrouwenwielrennen. Achter haar naam staan onder meer 59 nationale titels, 13 wereldtitels en een olympische titel. In haar lange carrière liep ze al een keer tegen de dopinglamp. In 1987 werden bij een test sporen van efedrine gevonden.

Meer sportnieuws