Man doodt 77-jarige buurvrouw met 116 messteken

Man doodt 77-jarige buurvrouw met 116 messteken

Man doodt 77-jarige buurvrouw met 116 messteken

Print
Voor het Tongerse assisenhof start woensdag het proces van de 50-jarige Genkenaar Serge Torcal. Hij bracht zijn 77-jarige buurvrouw Virginie Billen met liefst 116 messteken om het leven aan de Onderwijslaan in Genk.

De aan heroïne verslaafde beschuldigde beroofde op 4 juni 2008 zijn buurvrouw van haar juwelen. Kort daarvoor ging hij een koffiekoek kopen en was hij op café geweest. Nadien belde hij met een boeketje rozen aan bij zijn buurvrouw, die zich een beetje over hem ontfermd had na het overlijden van zijn moeder.

De dader en het slachtoffer kenden elkaar dus. Virginie zorgde voor hem door hem soms eten te geven en zijn was te doen. Torcal zelf leed enorm onder de dood van zijn moeder vijf maanden eerder.

"Hij zag buurvrouw als surrogaatmoeder"

Hij bleef altijd afhankelijk van zijn moeder, die hem geld gaf voor zijn heroïne. Naar eigen zeggen zorgde alleen hij voor zijn moeder, terwijl zijn twee broers en zus dat niet deden. Hij zag zichzelf als mantelzorger. In het onderzoek verklaarde hij meermaals dat hij zijn familieleden wilde vermoorden. Volgens de gerechtspsychiaters zag hij in zijn buurvrouw een surrogaatmoeder.

Torcal werd enorm agressief toen de buurvrouw hem zei dat ze beter afstand konden nemen, omdat de buren anders zouden gaan roddelen. Door de afwijzing zat hij vol wraak en richtte hij zijn agressie massaal op de oude vrouw. Hij stak en sneed haar in de hals, de borst, de hartstreek en de buik. De beschuldigde ging vervolgens nog een stap verder en stak zelfs haar ogen uit en sloeg een leeg bierflesje kapot op haar hoofd.

Afweerletsels

Uit de afweerletsels bij het slachtoffer bleek dat zij zich hevig verdedigd had. Tijdens de moord kwam een buurman een haagschaar terugbrengen. Torcal opende de garagedeur en zei tegen de buurman: "Nu niet", waarna hij de deur weer dichtdeed. Een tweetal minuten later zag de buurman Torcal weglopen via het achterliggende tuintje van het slachtoffer. Zijn kleren waren besmeurd met bloed. In zijn vlucht verloor Torcal juwelen van het slachtoffer.

De beschuldigde liep naar zijn vroegere logementshuis, waar hij aan een kennis vroeg de politie te bellen, omdat hij haar vermoord had. Hij wachtte rustig de komst van de politie af.

"Stemmen in mijn hoofd"

De man verklaarde dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hem ertoe hadden aangezet de vrouw te doden. Volgens de gerechtspsychiaters is het onmogelijk dat Torcal stemmen hoort. Ook over de middelen die hij de dag van de feiten zou hebben ingenomen, overdreef Torcal. Hij verklaarde twintig tot veertig Lexotan-pillen te hebben ingenomen. Volgens de toxicoloog kan dat niet.

Woensdag vindt de samenstelling van de jury plaats en volgende week maandag begint het eigenlijke proces in Tongeren. Meesters Mark Fransen en Francis Mens verdedigen Torcal. Meesters Bert Partoens en Tom Arts treden op namens een tiental burgerlijke partijen. De voorzitter van het hof is Dirk Thys. Alexandra Van Kelst is de openbaar aanklager.

Archieffoto JEFFREY GAENS

.

Nu in het nieuws