Klein Seminarie investeert in infrastructuur

Het Klein Seminarie heeft een Masterplan uitgewerkt. De infrastructuur zal de volgende tien jaar grondige veranderingen ondergaan.

Toon Verheijen

De voorbije drie jaar werkte de directie van het Klein Seminarie samen met architectenbureau aNNo aan het masterplan om van het Klein Seminarie een moderne school te maken. De voor het grote publiek meest in het oogespringende vernieuwing wordt de toegangspoort . "Aan de linkse kant is er nu een grote fietsenstalling", zegt ­Sofie De Ridder van aNNo. "Die willen we afbreken en in de plaats zal er een volledig nieuw plein komen. Zo trekken we de zone helemaal open naar de Vrijheid. In het linkse gedeelte van de voorbouw komt het nieuwe onthaal met vergader- en ontmoetingsruimtes."

In de andere delen van de voorbouw komen onder andere nieuwe klaslokalen, een nieuw leerkrachtenlokaal en een nieuwe concïergewoning. Het bestaande internaat wordt volledig gerenoveerd.

Ook naar toegankelijkheid voor mensen met een handicap worden er heel wat aanpassingen gedaan, zoals hellingen in de binnentuin en aan de voorkant van het gebouw. "Verder moet er met het oog op de brandveiligheid heel wat veranderden", weet De Ridder. "Zo komen er compartimenten in de traphallen en mogen we de zolder niet meer gebruiken als speelruimte voor de internen."

Uiteraard krijgt ook energievriendelijkheid de nodige aandacht. "Alle daken worden geïsoleerd en ook heel wat ramen zijn aan vervanging toe. Aan de kant van de Vrijheid houden we daarbij rekening met de akoestiek, want het verkeer zorgt nu vaak voor lawaaihinder."

Verder zijn de heraanleg van de Dreef, de opwaardering van de ingang van de basisschool en de restauratie van de eeuwfeestkapel in het masterplan opgenomen.

De totale renovatie en het restauratieplan - de voorbouw en de kapel zijn beschermde gebouwen - neemt ruim tien jaar in beslag. Het kostenplaatje wordt geraamd op zo'n 12 miljoen euro. "We starten in 2012 met het sanitair voor de leerlingen van het secundair", weet directeur Manu Van Oevelen. "Dan willen we ook de dossiers voor de renovatie van het internaat opstarten, net als de dossiers voor het sanitair van de basisschool. Daarna verdelen we het masterplan in vijf delen en wordt elk deel afzonderlijk uitgewerkt."

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio