Politie waarschuwt voor nepagenten

Politie waarschuwt voor nepagenten

Politie waarschuwt voor nepagenten

Print
Het gebeurt steeds vaker dat criminelen zich voordoen als agent van de politie of van een nutsbedrijf en zo een huis binnendringen om te stelen. De federale politie waarschuwt dinsdag voor het fenomeen en geeft een aantal preventietips mee.

In de eerste helft van 2011 werden al 262 mensen het slachtoffer van nepagenten. Vorig jaar waren het er 549 en in 2009 maar 286. De nepagenten hebben het volgens de politie vooral gemunt op ouderen of alleenstaanden.

De daders stellen zich voor als politieman, meestal in het Frans, en tonen een valste dienstkaart. Meestal zijn de verdachten in het blauw gekleed en vaak hebben ze een zendradiootje bij. Er werden ook vrouwelijke verdachten opgemerkt. De buit bestaat vooral uit juwelen, goud, lederwaren, geld, waardepapieren, kunstvoorwerpen en antiek.

Het gebeurt dat ze zeggen dat er in de woning ingebroken werd. Ze tonen dan voorwerpen van het slachtoffer die ze snel hebben gestolen bij het binnenkomen. Soms slagen daders er ook in een bankkaart te stelen en de pincode te bemachtigen om daarna geld af te halen.

De politie adviseert voorzichtig te zijn als iemand onaangekondigd voor de deur staat. Tijd winnen is belangrijk om te kunnen nagaan of het om een valse agent gaat. Een ketting op de deur plaatsen, kan daarbij helpen. Dat geeft tijd om vragen te stellen. Doe niet open als er geen dienstkaart wordt getoond, adviseert de politie. Ook een tip: het nummer van de lokale politie naast de telefoon bewaren.

Archieffoto Photo News

.

Nu in het nieuws