"Sarkozy kreeg gulle giften van oud-president Gabon"

Sarkozy kreeg gulle giften van oud-president Gabon

"Sarkozy kreeg gulle giften van oud-president Gabon"

Print
De inmiddels overleden president van Gabon Omar Bongo heeft bijgedragen aan het financieren van de presidentscampagne 2007 van huidig Frans president Nicolas Sarkozy. Dat stelt Mike Jocktane, persoonlijke raadgever van Bongo sedert 2005 en in januari 2009 gepromoveerd tot adjunct-directeur van Bongo's kabinet, in het donderdag te verschijnen boek 'Le scandale des biens mal acquis' van de journalisten Xavier Harel en Thomas Hofnung over de weinig verheffende banden tussen Afrikaanse staatshoofden en oud-kolonisator Frankrijk.

Het Elysée weigerde dinsdag desgevraagd alle commentaar. Sinds het overlijden van Omar Bongo in 2009 is Jocktane overgestapt naar de oppositie tegen president Ali Bongo, zoon van.

In gesprekken met voormelde journalisten bevestigt Jocktane de onthullingen van Robert Bourgi, schaduwraadgever van Franse presidenten, dat hij 20 miljoen dollar heeft overhandigd aan ex-president Jacques Chirac (1995-2007) en diens premier Dominique de Villepin. Ook FN-topman Jean-Marie Le Pen werd door Bongo financieel gesteund. "Zij waren niet de enigen", stelt Jocktane. Zowel voor als na zijn verkiezing kon Sarkozy rekenen op gulle giften van de West-Afrikaanse leider. Ook die beschuldiging is niet nieuw. Een en ander houdt in dat toen Villepin en Sarko in 2007 kat en hond speelden in de race naar de presidentskandidatuur voor de UMP, beiden mochten rekenen op Afrikaanse steun.

Vraag is of nu wel een onderzoek wordt ingesteld. Na de onthullingen van Bourgi werd de zaak zonder gevolg geklasseerd bij gebrek aan bewijs.

Eerder is Sarkozy er al van beschuldigd, voor zijn electorale campagnes geld te hebben gekregen van wijlen Moammar Kadhafi. Tot de opstand in Libië uitbrak en Kadhafi steevast met het epitheton 'dictator' werd bedacht, onderhielden Sarko (en energiebedrijf Total) en Kadhafi zoals dat heet "vriendschappelijke banden".

.

Nu in het nieuws