"100% zeker dat Ceulemans seizoen uitdoet"

100% zeker dat Ceulemans seizoen uitdoet

"100% zeker dat Ceulemans seizoen uitdoet"

Print
Zeven schamele punten, gedeeld laatste, een doelsaldo van min zestien en tweede klasse die elke week een beetje dichterbij komt. Westerlo beleeft zijn zwartste dagen sinds de promotie naar eerste klasse in 1997. Hoe is het zover kunnen komen? “Veel tegenslag”, antwoordt manager Herman Wijnants. “Maar dat niet alleen. Ik heb ook fouten gemaakt.”

"Ik heb te veel vertrouwen gehad in Traf- fic (Braziliaans makelaarskantoor, red.). Dat had mij vorig jaar Paulo Henrique bezorgd, hun mensen volgen bijna elke wedstrijd van Westerlo. Ik dacht: die weten wat Westerlo nodig heeft. Maar dat is zwaar tegengevallen. Romulo (Braziliaanse spits, red.) was vooral rommel. Marcao kwam uit derde klasse en moet nog wennen aan het Europese voetbal."

"En Thiago liep enkele dagen voor zijn komst een spierscheur van negen centimeter op. Niemand die er iets aan kon doen. Maar het contract was pas getekend en hij was negen weken out. Ik had dat allemaal nooit mogen toelaten. Dat is mijn schuld, dat geef ik eerlijk toe. Daardoor hebben we in de zomer veel tijd verloren."

Ceulemans blijft

Wijnants is er wel zeker van dat Ceulemans het seizoen uitdoet bij Westerlo. "Absoluut. Enfin, ik kan niet voor hem denken. Maar als het van mij afhangt: honderd procent zeker dat hij het seizoen uitdoet."

Heeft Herman Wijnants al berekend hoeveel een degradatie de club zal kosten? “Absoluut”, klinkt het. “En de conclusie is duidelijk: dan moeten we na één jaar onmiddellijk weer promoveren. Zo niet, wordt het heel, heel moeilijk. Jan Ceulemans zei vorige week: 'Dan is het gedaan met Westerlo'. Dat heb ik hem ingefluisterd."

Leedvermaak

Wijnants is ook lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbond en van de Technische Commissie, voorzitter van de Vlaamse vleugel… Ook dat dreigt niet langer te kunnen als Westerlo zou zakken. “Ach, daar bestaan oplossingen bestaan oplossingen voor”, haalt Wijnants de schouders op. “Maar dat houdt me echt niet bezig. Westerlo is belangrijk, niet ik. Wel merk ik nu al dat ik aan invloed verlies bij de andere eersteklassers."

"In het voetbal heb je weinig vrienden. Veel ploegen hebben altijd met een beetje afgunst naar Westerlo gekeken, nu hebben zij leedvermaak. Ook naar mij toe. ‘Hij heeft altijd een grote mond gehad, nu kunnen wij eens lachen’, die houding. Ach, ik heb er mee leren leven. En ik ga er zeker mijn mond niet voor houden. Ik zal de kleintjes blijven verdedigen. (lacht) Nu nog meer, vandaag ben ik zelf een heel kleintje.”

Foto Photo News

Meer voetbalnieuws