VS zetten Iran op zwarte lijst en leggen economische sancties op

De Amerikaanse regering zet Iran op de zwarte lijst van gebieden die witwassen en legt de Iraanse olie-industrie nieuwe sancties op.

pneirinckx

Officieel reageren de VS met deze maatregelen op een nieuw rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Daarin staat dat Iran voor 2003 volop werkte aan de ontwikkeling van een atoombom. In welke mate het om volgehouden inspanningen gaat, is minder af te leiden uit het rapport.

Republikeinse druk

Maar de sancties hebben ook te maken met de Amerikaanse binnenlandse politiek. Republikeinse presidentskandidaten bestempelden het Iranbeleid van hun regering als zwak, hoewel er nooit eerder zulke strenge en wijdverspreide economische sancties golden tegen de Islamitische Republiek. "De regering probeert het Congres af te kopen, de druk van Israël af te kopen. Ze wil zeker zijn dat niets de kansen van president Obama op herverkiezing nog verder aantast", verklaart Suzanne Maloney, expert aan het Brookings-instituut in Washington.

Zowel minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton als president Obama benadrukte dat Iran de keuze heeft: zijn nucleaire programma kortwieken of geïsoleerd raken onder economische druk. Deze sancties zullen niet volstaan om Iran van koers te doen veranderen, denkt Maloney. "Het zal het waanidee in Teheran versterken dat het hier om een regimewissel gaat."

Ze is bezorgd dat er geen degelijke opvolging gebeurt van het Iranbeleid in de Amerikaanse regering en dat niemand daar echt nadenkt over de gevolgen van het verder uithollen van de Iraanse economie.

Bron IPS Foto Photo News

MEER OVER Iran

Nu in het nieuws