Schepen Bungeneers waarschuwt opvolgers voor crisis

Antwerps schepen van Begroting Luc Bungeneers (Open Vld) waarschuwt zijn collega’s en opvolgers. “We staan voor dalende inkomsten en stijgende uitgaven”, zegt Bungeneers.

De Antwerpse gemeenteraad is maandagavond begonnen met de bespreking van de begroting 2012. Het is de laatste begroting van deze legislatuur.

“Wat sommigen ook beweren, het volledige bestuursakkoord wordt uitgevoerd”, zegt Bungeneers. “Er zijn geen projecten geschrapt. In 2001 ben ik gestart met een schuld van 1,3 miljard euro. Dit jaar sluiten wij af op 1 miljard euro of een vermindering met 343,5 miljoen euro.”

Bedreigingen

Toch ziet Bungeneers veel bedreigingen. De economische crisis zal voelbaar zijn in de belastingsinkomsten. Ook de pensioenen voor het stadspersoneel blijven stijgen.

“En om bij het belangrijkste te blijven, is er ook nog de evolutie van het OCMW-budget met de onrustwekkende stijging van steunuitkeringen”, zegt Bungeneers. “Bovendien zijn we decretaal verplicht om Electrabel uit te kopen uit de intercommunale IMEA. En dat betekent 26,5 miljoen euro voor de gasactiviteit in 2014 en 37 miljoen in 2018 voor elektriciteit.”

Volgens de begrotingsschepen staat het volgende bestuur voor een grote uitdaging. “Zonder mij daar mee te bemoeien, moet ik toch waarschuwen dat de bomen niet tot in de hemel groeien, als ze dan al niet worden omgehakt omdat ze al dan niet dood zijn”, zegt Bungeneers. “Iedereen ziet dat best tijdig in bij het opmaken van plannen en het formuleren van beloftes.”

SVW