Hof van beroep bevestigt vrijspraak Lesley Deckers

In de zaak van de hulp bij de helikopterontsnapping uit de gevangenis van Brugge in 2009 heeft het Gentse hof van beroep dinsdag op strafrechtelijk gebied de uitspraak bevestigd en drie verdachten opnieuw vrijgesproken. Lesley Deckers, de voormalige vriendin van de toen ontsnapte Mohamed Johri, moet een schadevergoeding betalen aan de burgerlijke partijen.

kscherpenberg

De ontsnapping gebeurde op 23 juli 2009. Lesley Deckers dwong de piloot van een toeristische helikopter op de binnenplaats van de gevangenis te landen. Het toestel nam Mohamed Johri, Ashraf Sekkaki en Abdelhaq Melloul Khayari aan boord. De helikopter werd teruggevonden in de buurt van de E40 in Aalter.

Abdelhaq Melloul Khayari werd gearresteerd op 3 augustus 2009 in Brussel, Mohamed Johri en Ashraf Sekkaki werden gevat in Marokko. De Marokkaanse justitie veroordeelde Sekkaki tot twaalf jaar cel en Johri kreeg tien jaar cel.

De correctionele rechtbank van Brugge veroordeelde Lesley Deckers in eerste aanleg tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief. Ze ging alleen op burgerlijk vlak in beroep, en het hof van beroep in Gent bevestigt nu dat ze een schadevergoeding moet betalen. Het hof bevestigde ook de celstraf van 18 maanden voor Redouane Melloul Khayari, de broer van Abdelhaq. Drie verdachten die zouden geholpen hebben bij het verschuilen van de ontsnapten, werden door het hof van beroep net als in eerste aanleg vrijgesproken.

Nu in het nieuws