Turtelboom: "Oplossing komt er niet door handdoek te gooien"

Turtelboom: Oplossing komt er niet door handdoek te gooien

Turtelboom: "Oplossing komt er niet door handdoek te gooien"

Print
Open Vld-minister Annemie Turtelboom, die dinsdag haar 44ste verjaardag viert, vindt dat de formatieonderhandelingen moeten doorgaan. "Een oplossing komt er alleen door te onderhandelen, niet door de handdoek in de ring te gooien", zei ze dinsdagmorgen.

"De oplossing moet duurzaam zijn. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Wij blijven niet kamperen op onze positie. Maar als je op voorhand weet dat de Europese Commissie ons onvoldoende zal geven voor de begroting en de hervormingen, dan moet je harde beslissingen dúrven nemen", zegt Turtelboom, die de kritiek op haar partij onterecht vindt. "Als wij het niet doen, komt iemand anders het wel doen, kijk maar naar Italië."

De Open Vld-politica meent dat er in de voorstellen van formateur Di Rupo onvoldoende elementen zaten van de zes aanbevelingen van de Europese Commissie. "We moeten meer structurele hervormingen doorvoeren op het vlak van pensioenen en werkloosheid, we moeten meer mensen aan het werk krijgen. Die EU-aanbevelingen zijn heus niet voor elk land liberaal. Wij gebruiken die EU-aanbevelingen niet als paraplu. Het is onze verdomde plicht. Ook al zijn we al 527 dagen ver, er is geen andere oplossing."

Turtelboom liet ook verstaan dat de samenhang bij de onderhandelaars niet groot genoeg was. "Er staat te weinig een ploeg op het veld die zegt: we zullen de komende 2,5 jaar ons land door moeilijke wateren loodsen."

De ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken zit zelf niet mee aan tafel.

.

Nu in het nieuws