Landelijke Gilde viert 90-jarig bestaan met groot boerenbal

Landelijke Gilde viert 90-jarig bestaan met groot boerenbal

Landelijke Gilde viert 90-jarig bestaan met groot boerenbal

Print
Schilde - In 1921 zag de Boerengilde van Schilde het levenslicht. Na herstructureringen van de Boerenbond in 1972 werden de socio-culturele activiteiten voor de plattelandsbewoners ondergebracht in de ‘landelijke gilde’. De professionele belangenverdediging van de boeren wordt vanaf dan behartigd door de ‘bedrijfsgilde’.
Oud-landbouwer Karel De Meutter van de bekende Dobbelhoeve, werd in 1956 voorzitter van de Boerengilde van Schilde - later van de Landelijke Gilde van Schilde en ’s-Gravenwezel - en zal dit blijven tot Walter Cautereels in 2007 de fakkel van hem overneemt. De andere bekende oud-landbouwer Louis Fransen is sinds 1976 voorzitter van de Bedrijfsgilde Voorkempen.

“Toen ik voorzitter werd, waren er in de gemeente Schilde een dertigtal gemengde landbouwbedrijven”, blikt Karel De Meutter terug. “Nu zijn er nog twee in Schilde en drie in ’s-Gravenwezel - tuinbouwbedrijven niet meegerekend. Sinds de jaren 70 werden er boerenbals georganiseerd en later ook hoevefeesten. De opbrengst ging steevast naar missionarissen in Zaïre.”

Door gebrek aan interesse is men een tiental jaar geleden gestopt met de boerenbals. Op voorstel van huidig voorzitter Walter Cautereels wil de Landelijke Gilde deze traditie echter terug leven inblazen. “Het negentigjarig jubileum van onze vereniging is hiervoor een ideale gelegenheid”, aldus Cautereels. “Ik hoop dat dit kan uitgroeien tot een echt volksbal.”

Dit boerenbal maakt deel uit van het feestprogramma voor het 90-jarig bestaan van de gilde, dat op zaterdag 26 november wordt voorzien. De dag begint om 14u30 met een misviering in de Sint-Guibertuskerk. Nadien is er een muzikaal intermezzo van de jachthoornblazers van Fugamus en om 17u start in het Dienstencentrum een teerfeest - waarvoor nog tot woensdag kan worden ingeschreven.

Om 21u barst het feest pas echt los en wordt het boerenbal ingezet door The Rico Zoroh band & Nicole. “Iedereen is welkom”, besluit Cautereels. “Het is eigenlijk een echt bal, zoals dit vroeger werd georganiseerd. Natuurlijk hebben we alles wat aangepast aan deze tijd en er staat ook geen leeftijd op. We mikken op een publiek van 18 tot 90 jaar. SeRu

Info : Dienstencentrum, Schoolstraat 44 in Schilde, zaterdag 26 november; teerfeest om 17u, 35 euro voor niet-leden, 30 euro voor leden (toegang boerenbal inbegrepen); boerenbal om 21u, toegang 5 euro, 03.354.38.06

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio