"Ernstig zieke Timosjenko moet uit gevangenis"

Het gaat niet zo goed met Joelia Timosjenko, voormalig premier van Oekraïne. Nina Karpatsjova, ombudsvrouw in de gewezen Sovjetdeelrepubliek, ging onaangekondigd bij de politica op bezoek.

kscherpenberg

In de gevangenis kon Karpatsjova enkel en alleen vaststellen dat de gezondheidstoestand van de politica met de vlechtjes zeer slecht is. "Ze kon haar bed niet uitkomen toen ze met me sprak", klinkt het. "Ze moet buiten de gevangenis worden onderzocht en behandeld."

Volgens de ombudsvrouw is het ook onaanvaardbaar dat Timosjenko altijd in haar cel wordt verhoord. Het zou gaan om een praktijk die sinds de val van de Sovjet-Unie niet meer is voorgekomen.

De politica werd veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik. Ze liet haar land 'een slecht contract' met een gasbedrijf sluiten.

Timosjenko zegt dat het om een politiek proces ging, op poten gezet door haar rivaal, de huidige president Viktor Janoekovitsj.

Europa is het niet eens met de straf voor de ex-premier en dreigt er dan ook mee geplande bilaterale akkoorden niet te ondertekenen.

Nu in het nieuws