"Ivan flipte, sloot ons op en sloeg Bart de schedel in"

Ivan flipte, sloot ons op en sloeg Bart de schedel in

"Ivan flipte, sloot ons op en sloeg Bart de schedel in"

Print
Meerhout - Volgens Vicky Nuyts is ze met haar vriend Bart Custers aan de dood ontsnapt. Nadat de bevriende Ivan B. de schedel van Bart had ingeslagen, hield hij de twee nog een uur gegijzeld. Maar dan liet hij ze plots gaan.

Wat zich zaterdagnacht in Meerhout afgespeeld heeft in de woning van Ivan B. en zijn partner Liesbeth grenst aan het onwaarschijnlijke. Zelfs de slachtoffers Vicky Nuyts en Bart Custers uit Westerlo kunnen het niet bevatten. “We zijn al dertien jaar enorm goed bevriend met Ivan en Liesbeth”, zegt Vicky Nuyts.

“We waren zaterdag voor een gezellige avond naar Meerhout gereden. De mannen vinden het leuk om op PlayStation te racen, Liesbeth en ik zaten beneden te praten. Tot we rond 23u boven heel veel geroep hoorden. Ivan sloeg volop in op het hoofd van Bart. Ik probeerde me er tussen te werpen, maar dat lukte eerst niet. Bij een volgende poging kon ik Bart wel bevrijden. Ivan was hem op dat moment aan het wurgen. Na duw- en trekwerk konden we ontkomen. Maar toen begon de nachtmerrie pas.”

Ontsnappen onmogelijk

Het vluchtende koppel ontdekte dat alle deuren op slot zaten, terwijl de sleutels verdwenen waren. “Ivan heeft ons zeker een uur gegijzeld in de middenkamer van het huis. We hadden geen enkele mogelijkheid om daaruit te ontsnappen. Hij had ook onze gsm’s afgepakt, zodat we geen hulp konden bellen. Hij bleef maar ‘ik moet eraan, ik moet eraan’ en ‘voor mij is het leven gedaan’ roepen. We probeerden hem te overtuigen ons niet mee te sleuren in zijn zelfmoordplannen.”

Ivan B. ging uiteindelijk door de knieën voor de smeekbedes. Hij gaf de autosleutels en de handtas terug en liet het koppel vertrekken. De slachtoffers vluchtten naar het huis aan de overkant, waar overbuurvrouw Ria Goos zich over hen ontfermde. Bart had verscheidene, levensbedreigende schedelbreuken opgelopen.

Werkloos

De slachtoffers vertellen dat ze de waanzin die Ivan die nacht leek te overmannen totaal niet aan hadden zien komen. “We kunnen het nog altijd niet begrijpen. We kennen elkaar al dertien jaar. Bart, Liesbeth en ik werken in hetzelfde accountantskantoor (Jirka in Noorderwijk- Herentals, red.). Ivan was de goedheid zelve, het was iemand die altijd voor iedereen klaar stond. Hij zou nog geen mier plattrappen.”

Ivan B. zit al meer dan een jaar werkloos thuis ten gevolge van een depressie. Het parket van Turnhout ondervroeg hem zondag de hele dag over zijn motieven en wilde maandag geen uitspraken doen over mogelijke voorbedachtheid. De dader werd zondagavond laat nog voor de onderzoeksrechter, die zijn aanhouding bevestigde.

Voor de slachtoffers was er beter nieuws. “Barts toestand is intussen stabiel, hij mocht maandag in de loop van de dag naar een gewone kamer.”

Hans Otten

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio