Duitse fiscus schaft taks op oorlogspensioenen af

Buitenlanders die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland hebben gewerkt, moeten nu toch geen belasting betalen op hun pensioen.

Vorig weekend gaf ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) de opdracht aan zijn administratieve diensten om contact op te nemen met hun Duitse collega's. In een brief meldde de Duitse belastingdienst aan alle dwangarbeiders dat de naheffing werd opgelegd voor alle pensioenen die van 2005 tot vandaag werden uitbetaald.

"Minister Reynders wilde de zaak op 29 en 30 november aankaarten bij de Duitse minister van Financiën. Maar we hebben van de Duitse ambassade in Berlijn vernomen dat de naheffing een vergissing was en dat hij voor alle buitenlanders teniet wordt gedaan. Diplomatiek overleg is dus niet meer nodig. De zaak is opgelost", meldt de dienst Buitenlandse Zaken.

Opluchting

Simone De Vos (84), die de zaak zaterdag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen aankaartte, reageert opgelucht. "Als echtgenote van een overleden dwangarbeider ben ik uiteraard heel blij dat die naheffing wordt afgeschaft. Het weduwepensioen dat ik van de Duitse overheid krijg uitbetaald, is eerder een oorlogsschuld dan een echt inkomen. Het zou nogal straf zijn als er op zo'n oorlogsschuld belastingen moeten worden betaald", zegt Simone.

Naheffing

Het is niet bekend hoeveel Belgen een Duitse brief hebben gekregen met daarin een oproep om een naheffing te betalen. Wellicht gaat het om enkele duizenden.

CWil

Lees ook: Duitsland laat Belgische dwangarbeiders belastingen betalen op pensioen

Nu in het nieuws