"Mijn familie en vrienden dachten dat ik dood was"

Mijn familie en vrienden dachten dat ik dood was

"Mijn familie en vrienden dachten dat ik dood was"

Print
De campagne van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid lokt een storm van protest uit. Jongeren die vinden dat hun vrienden te hard rijden, kunnen hen op Facebook laten doodverklaren. “Totaal misplaatst”, zegt Wouter Verrept. Zijn familie dacht een uur lang dat hij was verongelukt.

Uit cijfers van het BIVV blijkt dat bij zware weekendongevallen 36 procent jongeren betrokken zijn. En dat vier op de tien jongeren in de wagen stappen bij een chauffeur onder invloed. Met de campagne ‘Go For Zero’, die op jongeren tussen 18 en 24 jaar gericht is, hoopt het BIVV te sensibiliseren. Of beter: choqueren.

Met een applicatie kunnen vrienden elkaar doodverklaren op Facebook. Gebruikers moeten gegevens over het ‘slachtoffer’ invoeren en vervolgens wordt een krantenartikel gemaakt. “We willen confronteren”, zegt BIVV-woordvoerster Sofie Van Damme. “Jongeren kunnen aan de alarmbel trekken en hun vrienden die te snel of onder invloed rijden, wakker schudden.”

Daar is niet iedereen het over eens. Wouter Verrept komt om in ongeval. Dat is een titel die boven zo’n vals artikel staat. Alleen kon de echte Wouter Verrept (29) uit Ham er niet mee lachen. “Ik was zaterdag voor mijn werk in Nederland. Toen mijn assistente mijn mails checkte, vond ze een artikel over hoe ik was verongelukt. Omdat mijn gsm uit stond, kon ze me niet bereiken. Een uur lang hebben mijn familie en vrienden gedacht dat ik omgekomen was bij een ongeval. Toen ik mijn gsm weer aanzette, werd ik bedolven met berichtjes met de vraag of ik nog leefde, terwijl ik niet eens wist wat er aan de hand was.”

Verrept heeft contact opgenomen met zijn advocaat en overweegt juridische stappen. “Ik vind dat het BIVV in de e-mail of onder het valse krantenartikel moet vermelden dat het om een actie gaat. Trouwens, de artikels worden anoniem verstuurd. Ik weet dus nog altijd niet wie mijn overlijdensbericht gepost heeft.”

Bij het ter perse gaan was de applicatie niet meer bereikbaar.

Roel Damiaans

Nu in het nieuws