Steeds meer geweld tegen agenten

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 257 agenten tijdens de uitoefening van hun beroep aangevallen. Het gaat om een stijging in vergelijking met de voorbije jaren. De politievakbond VSOA klaagt aan dat de daders zelden gestraft worden.

ikerremans

Vorige week raakten twee inspecteurs van de politiezone Lanaken-Maasmechelen gewond tijdens een massale knokpartij. Toen de agenten de vechtende partijen probeerden te scheiden, keerden de heethoofden zich tegen hen. De inspecteurs zijn een tijd werkonbekwaam. De raadkamer liet de daders vrij, tot onbegrip en woede van de vakbonden.

Het gaat niet om een alleenstaand geval. Het geweld tegen agenten zit al een tijdje in de lift. In 2009 was er sprake van 905 incidenten, in 2010 al van 995. Als het cijfer van de eerste drie maanden van 2011 zich voortzet, zal dit jaar de kaap van 1000 incidenten gerond worden.

“En in werkelijkheid ligt het cijfer nog hoger”, zegt Vincent Houssin van VSOA. “De registratie op nationaal en lokaal vlak laat immers te wensen over. Niet alleen is er meer geweld; dat geweld wordt ook steeds driester. Ondertussen doet de overheid alsof haar neus bloedt.”

Het VSOA zal daarom binnenkort een plan indienen bij Binnenlandse Zaken en Justitie om het geweld tegen de politie aan te pakken. De vakbond vraagt ook dat agressie tegen agenten strenger bestraft wordt.

Meer over de nu reeds zware bestraffing van geweld tegen agenten vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

TG, AK

Vastgoed

Jobs in de regio