Ashton roept Libië op samen te werken met Internationaal Strafhof

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, heeft zaterdag de Libische autoriteiten opgeroepen om samen te werken met het Internationaal Strafhof in de berechting van Saif al-islam Kadhafi. De zoon van de oud-Libische leider Moammar Kadhafi werd zaterdag opgepakt door voormalige rebellen.

kscherpenberg

Saif al-islam wordt door het Internationaal Strafhof gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid. "Hij heeft een sleutelrol gespeeld in het voormalige regime. Zijn arrestatie is dan ook een erg belangrijke stap", aldus Ashton in een persbericht.

"Na een zwaar en bloedig conflict en 42 jaar dictatuur, is Libië gestart met een democratisch overgangsproces. Het is voor de toekomstige vrede dan ook belangrijk dat diegenen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, voor justitie gebracht worden. De feiten die gepaard gingen met deze misdaden moeten verder onderzocht worden."

Lees ook: Zoon Kadhafi gearresteerd

De procureur van het Internationaal Strafhof zal in de loop van volgende week een bezoek brengen aan Libië, in verband met de arrestatie van Saif al-islam Kadhafi, de zoon de voormalige Libische leider Moammar Kadhafi. Dat meldt Florence Olara, een woordvoerster van de procureur.

Olara bevestigde daarnaast dat het bureau van de procureur "in contact staat met de Libische minister van Justitie om te verzekeren dat elke oplossing in verband met de arrestatie van Saif al-islam in overeenstemming is met de wet". De Britse premier David Cameron riep eveneens op tot een proces "in overeenstemming met de internationale normen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER