Parket geeft namen van honderd pedopriesters door aan lokale autoriteiten

Het gerecht heeft honderd nog levende pedofiele geestelijken geïdentificeerd. Het merendeel woont in Vlaanderen. De namen werden gefilterd uit het onderzoek 'Operatie Kelk'.

drombouts

De feiten zijn verjaard, maar het federale parket maakte de identiteiten van de pedofiele geestelijken over aan de diverse lokale autoriteiten. Die moeten ervoor zorgen dat er geen nieuwe slachtoffers vallen, zo schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag.

De namenlijst is het resultaat van de inbeslagnames tijdens Operatie Kelk, de gerechtelijke actie met de omstreden huiszoekingen in onder meer het aartsbisschoppelijk paleis (foto) en bij de commissie-Adriaenssens.

De voorbije maanden werd de lijst verder aangevuld door slachtoffers van seksueel misbruik die durfden vertellen wat hen soms tientallen jaren geleden is aangedaan.

Nagenoeg álle Vlaamse parketten hebben namen gekregen. "Geen enkele regio in Vlaanderen is gespaard gebleven", klonk het bij gerechtelijke bronnen. Sommige procureurs aarzelden geen seconde en maakten de betrokken geestelijken al duidelijk dat ze op de hoogte zijn van hun duistere verleden.