"101-centrale lag tijdlang plat tijdens Pukkelpopdrama"

"Tijdens het drama op Pukkelpop konden de operatoren van de Hasseltse alarmcentrale een tijdlang geen enkele noodoproep ontvangen. Er liepen die avond zoveel telefoontjes tegelijk binnen dat het systeem crashte." Dat zegt Gert Cockx, nationaal voorzitter van politievakbond NSPV. Zowel gouverneur Herman Reynders als het kabinet van Binnenlandse Zaken weerlegt die kritiek.

fvranckx

Na de ramp op Pukkelpop kwam er veel kritiek op de gsm-operatoren omdat de festivalgangers het thuisfront amper konden bereiken. Maar ook de vraag om hulp vanwege de 101-centrale verliep erg moeizaam.

In een Coreliokrant zegt de voorzitter van de politievakbond dat dat komt omdat de apparatuur van de noodcentrale in Hasselt "totaal verouderd" en "onbetrouwbaar" is. "Maar modernisering zou per provincie een miljoen euro kosten", klaagt hij.

Toch wil Cockx dat Binnenlandse Zaken de werking van de centrales onderzoekt. Maar noch het kabinet van minister Annemie Turtelboom noch gouverneur Herman Reynders zegt dat er tijdens die fatale donderdagavond problemen waren met de Limburgse 101-centrale. "Het kan alleen zijn dat sommige mensen wat langer moesten wachten op gehoor door het grote aantal oproepen", aldus de woordvoerster van minister Turtelboom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER