Android verovert helft van smartphone-markt

Android verovert helft van smartphone-markt

Android verovert helft van smartphone-markt

Print
Android, Googles besturingssysteem voor smartphones, draait op 52,5 procent van de smartphones die in het derde kwartaal van 2011 verkocht werden. In het tweede kwartaal was dat nog 25,3 procent, zo blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Gartner. Het onderzoeksbureau stelt vast dat de groei van de smartphone-markt vertraagt.

In het tweede kwartaal was de verkoop op jaarbasis met 74 procent gestegen, maar nu registreert Gartner een stijging van 42 procent. De vraag was vooral hoog in China en Rusland, in tegenstelling tot West-Europa en de Verenigde Staten. Volgens het bureau wachtten de gebruikers op promoties en nieuwe toestellen zoals de iPhone 4S, die midden oktober in de handel kwam.

Samsung

Voor de eerste keer werd het Zuid-Koreaanse Samsung met 24 miljoen verkochte toestellen de grootste smartphone-verkoper. Het Amerikaanse Apple verkocht nog 17 miljoen van de oudere iPhone-modellen. Het iOS-besturingssysteem draait daardoor op goed 15 procent van de smartphones. Het Symbian-systeem van het Finse Nokia draait op 16,9 procent van de toestellen.

Het onderzoeksbureau verwacht dat de Windows Phone van Nokia en Microsoft pas in de tweede helft van 2012 een duidelijke stempel op de markt zal drukken. Dan moet een bredere waaier aan dergelijke toestellen in de winkels liggen.

Wereldwijd werden er in het derde kwartaal in totaal 440,5 miljoen mobiele telefoons verkocht, dat is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

MEEST RECENT