Temse zoekt beelden van de Internationale Vliegweek in 1912

De gemeente Temse zoekt filmbeelden van de Internationale Vliegweek uit 1912, een uitzonderlijk evenement dat volgend jaar feestelijk wordt herdacht.

drombouts

Temse plant in 2012 een grote herdenking van de Internationale Vliegweek, die in 1912 de gemeente internationaal op de kaart zette. Tot vandaag is de Internationale Vliegweek het grootste evenement uit de geschiedenis van Temse.

In een periode waarin er zelfs amper auto’s rondreden, organiseerde de Aero-Club van België een wedstrijd met viegtuigen op de Schelde. Vijftien piloten uit België, Frankrijk en Duitsland voerden proeven met een eigen vliegtuig uit, terwijl er op de kade een groots feest werd gehouden.

Van het toenmalig evenement bestaan zonder twijfel filmbeelden, er zijn immers filmcamera’s te zien op foto’s. Maar tot dusver heeft het organisatiecomité geen beelden kunnen vinden.

Daarom is er nu een oproep om mensen te zoeken die over filmbeelden beschikken of kunnen doorverwijzen. Dat kan ook in het buitenland zijn, want er namen ook piloten uit Frankrijk en Duitsland deel aan het evenement.

Het weekend van 14 tot 16 september 2012 moet hét hoogtepunt van het herdenkingsjaar worden, met een uitschieter op zondag 16 september. Die dag wil de gemeente met muziek, oldtimers en vaar- en vliegtuigen het jaar 1912 doen herleven op de Wilfordkaai. De gemeente vraagt aan bezoekers van het evenement om in kledij van 1912 naar de Wilfordkaai te komen.

Alle info over filmbeelden is welkom bij gemeentearchivaris Digna Coppieters: 03.710.12.19 of archief@temse.be.

GUVV

MEER OVER

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio