Cannabisteler dumpt plantageafval in natuur; burger betaalt

Een of meerdere cannabistelers storten de resten van hun plantages op afgelegen landbouwwegjes. Het is de burger die de opruimkosten moet betalen en dat zit het gemeentebestuur hoog.

Vranckx Filip

"Om de vier maanden vinden we wel ergens zo'n sluikstort. Na de oogst kieperen die cannabistelers de gebruikte groeisubstraten in vuilniszakken ergens op een landbouwweg. Altijd 's nachts en net voor het weekend. We zijn dat al lang beu maar dit keer loopt het de spuigaten uit. Het is niet enkel de turfachtige grond maar nu ook grote luchtfilters en Tl-lampen. Op 11 november hebben we twee ladingen afval gevonden, een aan de dijk in de Kruisstraat en een tweede net over de grens op Nederlands grondgebied", weet schepen van landbouw Pierre De Bock (Open Vld).

"Dit is al twee jaar aan de gang, telkens om de vier maanden. Ik meld dit altijd aan de politie en aan de intercommunale Durme-Moervaart die het stort opruimt. Die zoeken wel naar aanwijzingen maar die daders laten natuurlijk geen adresgegevens achter. Er is al eens een witte bestelwagen gesignaleerd en de politie onderzoekt het wel maar een spoor is nog niet gevonden", zucht De Bock.

Die ergert zich blauw aan de sluikstorters. "Dit stort ligt pal naast de wandelweg naar het Pereboomsgat, een van de mooiste plekjes van Moerbeke. Het ganse weekend ontsiert dit de natuur, de landbouwweg is geblokkeerd en het is uiteindelijke de Moerbeekse belastingbetaler die opdraait voor de kosten om het stort op te ruimen. Dit kan niet langer blijven duren. Dat er deze keer nu ook luchtfilters en TL-lampen bij liggen maakt het wel vreemd. Misschien breekt de cannabisteler zijn plantage af en verhuist hij", hoopt Pierre De Bock.

DVR

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio