Mario Monti wordt nieuwe Italiaanse premier

Voormalig eurocommissaris Mario Monti heeft van president Giorgio Napolitano een mandaat ontvangen om een nieuwe Italiaanse regering te vormen. Hij volgt Silvio Berlusconi op, die gisteren zijn ontslag indiende. Monti moet nu een regering vormen die er kan voor zorgen dat de financiële markten opnieuw vertrouwen krijgen in Italië.

fvranckx

Lees ook: Berlusconi treedt af als premier van Italië Gesprekken Italiaanse overgangsregering gestart

De 68-jarige Monti zou de opdracht van president Napolitano "met voorbehoud" hebben aanvaard. Berlusconi, die nog actief wil blijven in de nationale politiek, zegde Monti alvast zijn steun voor een technische regering toe.

Monti is ervan overtuigd dat Italië de crisis "kan overwinnen" dankzij "een collectieve inspanning". Volgens de voormalige eurocommissaris zal zijn regering van nationale eenheid zich concentreren op inspanningen om de financiële situatie van Italië op te lossen en om economische groei te stimuleren, met aandacht voor sociale billijkheid".

Volgens de grondwet moet de benoeming van de oud-eurocommissaris binnen tien dagen goedgekeurd worden in beide kamers van het parlement. Monti wil zichzelf echter geen deadline opleggen.

MEER OVER Silvio Berlusconi

Nu in het nieuws