Extract van stevia mag als zoetstof in uw voedsel

Zoetstoffen die gehaald worden uit het Zuid-Amerikaanse plantje stevia mogen straks gebruikt worden als additieven in voedingsproducten. Daarmee is een al jaren aanslepende discussie afgerond.

mbalduyck

Steviolglucosiden, het zoetmiddel dat gehaald wordt uit de blaadjes van het plantje stevia zjin niet schadelijk voor de gezondheid, hebben de wetenschapsmansen van de European Food Safety Authority (EFSA) vastgesteld. Ze mogen daarom gebruikt worden in voedingsstoffen.

Steviolglucosiden zijn integendeel zelfs heel goed voor de volksgezondheid, leest ook Jan Eyckmans van het Belgische ministerie van Volksgezondheid in de analyses van de wetenschappers. "De zoetstoffen bevatten helemaal geen calorieën en zijn dus perfect voor mensen met neiging tot obesitas. Als natuurlijke vervanger voor suiker zijn ze ook uitstekend voor mensen met diabetes."

Europa geeft de steviolglucosides vanaf vandaag vrij. Dit betekent dat ze na 20 werkdagen door de voedingsindustrie kunnen gebruikt worden en in de voedselketen mogen komen. Het gaat voorlopg enkel nog maar om de glucosides. Het eigenlijke plantje stevia zelf wordt nog niet vrijgegeven voor consumptie. Er lopen nog onderzoeken om na te gaan of stevia dan toch niet toxisch zou zijn.

Marc BALDUYCK

Nu in het nieuws