Belusconi "fier" op zijn aanpak van economische crisis

Nadat hij gisteren zijn ontslag als Italiaanse premier had aangeboden, werd Silvio Berlusconi uitgejouwd door de massa die hem stond op te wachten in Rome. Maar vandaag zegt 'Il Cavalieri' dat hij "fier" is op de prestaties van zijn regering tijdens de economische crisis van de afgelopen 3,5 jaar.

fvranckx

Lees ook: Berlusconi treedt af als premier van Italië Gesprekken Italiaanse overgangsregering gestart

"Ik deel uw overtuigingen en ik hoop samen de weg naar de regering te hervatten", schrijft Berlusconi in een brief aan secretaris-generaal Francesco Storace van La Destra, een kleinere conservatieve partij.

De politicus wijst erop dat zijn land in termen van soliditeit zich maar net achter Duitsland bevindt indien naast de openbare schuld ook de private schuld in rekening wordt gebracht. Ook stipt hij aan dat de werkloosheid lager is dan het gemiddelde in Europa. Al heeft Italië wel een staatsschuld van 120 procent van het bbp en verloren de financiële markten hun verloren in het land door het uitblijven van de noodzakelijke sanerings- en hervormingsvoorstellen. Intussen is Italië onder toezicht van Europa en het Internationaal Monetair Fonds geplaatst.

Volgens Berlusconi ging hij in het Italiaanse parlement tenonder aan "de logica van chantage en overloperij die de oude kwalen van de Italiaanse politiek zijn". Ook voor zijn vroegere bondgenoot Gianfranco Fini, die een jaar geleden naar de oppositie overstapte, heeft hij geen goed woord over.

MEER OVER Silvio Berlusconi

Nu in het nieuws