1 / 3

Nederland wint drie keer in Superprestige Hamme-Zogge

In de Superprestige van Hamme-Zogge hebben drie Nederlanders gewonnen bij de juniores (Mathieu van der Poel), de vrouwen (Daphny van den Brand) en de nieuwelingen (Pascal Eenkhoorn). Later komen de eliterenners nog in actie.

pneirinckx

Juniores

Twee op drie voor de Nederlander Mathieu van der Poel (foto boven) in de Superprestige voor juniores. Na zijn overwinning in Zonhoven was de zoon van Adrie zondag ook de beste in Hamme-Zogge. In de slotronde toonde hij zich sterker van Wout Van Aert en Yorben Van Tichelt. Van der Poel leidt na drie proeven met een puntje voorsprong op Van Aert.

Afscheiding in een kopgroep van twaalf renners kwam er pas voorbij half wedstrijd. Van Aert, Quentin Jauregui, van der Poel, Van Tichelt en Daan Soete zonderden zich toen van de anderen af. Bij het ingaan van de zesde en laatste ronde wisten Pjotr van Beek, Silvio Herklotz en Daan Hoeyberghs nog aan te sluiten, maar in de slotronde kwam er opnieuw afscheiding en helemaal op het einde nam Van der Poel afstand van zijn laatste concurrent Van Aert.

Vrouwen

Daphny van den Brand was in Hamme-Zogge duidelijk de beste bij de vrouwen. In de slotfase reed de Europese kampioene vlot weg uit een ruime kopgroep. De Franse Pauline Ferrand-Prévot was in een prangende sprint om de tweede plaats sneller dan Sanne Cant, Sabrina Stultiens en Sophie de Boer.

De wedstrijd bleef lang gesloten, met naast de vijf genoemde vrouwen ook nog Nikki Harris in de kopgroep. Die viel echter weg na materiaalpech, zodat ze met vijf de finale aanvatten. Van den Brand koos haar moment uit om te versnellen en reed vervolgens op korte tijd een ruime voorsprong bij mekaar.

"Ik heb alles enkele ronden rustig aangekeken", zei Van den Brand. "Ik wilde vooral inschatten wat de sterke punten waren van Ferrand-Prévot. Op een moment dat de iets minder stuurvaardige De Boer in mijn wiel zat, heb ik mijn versnelling geplaatst. Daarna ging het vrij makkelijk om mijn voorsprong uit te bouwen."

Nieuwelingen

De Nederlander Pascal Eenkhoorn heeft in Hamme-Zogge de veldrit voor nieuwelingen gewonnen. In de slotronde reed hij weg uit een kopgroep van zes renners. Yannick Peeters, ploeggenoot van Eenkhoorn bij Balen BC, werd tweede, voor Jens Teirlinck, Stijn Caluwé, Vincent Peeters en Thijs Aerts.

Het is voor Eenkhoorn de eerste zege op Belgische bodem, de zesde in totaal. "Op de eerste trappen maakte ik het verschil door heel snel naar boven te lopen", verklaarde de winnaar. "Ik nam een vijftal seconden en dankzij het afstoppen van Yannick werden dat er tien. Dat bleek voldoende om voorop te blijven."

Foto's Photo News & YouTube

Meer sportnieuws