Familie vermoorde rijkswachter wil onderzoek laten stopzetten

De familie van Peter De Vleeschauwer, de rijkswachter die vijftien jaar geleden omgebracht werd, wil dat het gerechtelijk onderzoek naar de moord wordt stopgezet en het dossier openbaar wordt gemaakt.

pneirinckx

"Ik geloof niet meer dat de waarheid aan het licht zal komen, want het gerecht zet onvoldoende middelen in. We willen het dossier laten afsluiten en onze eigen informatie naar buiten kunnen brengen", zegt Chris De Vleeschauwer, de broer van het slachtoffer.

De Vleeschauwer werd op 14 november 1996 ontvoerd uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas. Het lichaam van de man werd op 26 december teruggevonden aan de Schelde in Hamme. Hij was om het leven gebracht met een nekschot. De moord is nog steeds niet opgehelderd, maar volgens de familie moeten de verantwoordelijken bij de toenmalige rijkswacht gezocht worden.

Het parket-generaal van Gent trok in mei 2009 het onderzoek weg bij het parket van Dendermonde. Raadsheer-onderzoeksrechter Henri Heimans zette een volledig nieuw team aan het werk en liet het al geleverde onderzoek herbekijken.

Broer Chris De Vleeschauwer kondigde zondag in De Ochtend op Radio1 aan dat zijn advocaat aan de onderzoeksrechter zal vragen om het dossier af te sluiten. "We zullen maandag aan het parket-generaal vragen om het onderzoeksdossier af te sluiten. We willen onze eigen informatie naar buiten kunnen brengen, want de federale gerechtelijke politie heeft de kraan dichtgedraaid voor het onderzoek. Volgens onze informatie is nog maar 10 procent van het onderzoek verwerkt door de aangestelde misdaadanalisten. Ik ga niet nog eens 15 jaar wachten. Het is tijd om ons gewonnen te geven en te aanvaarden dat de waarheid niet aan het licht mag komen", zegt Chris De Vleeschauwer.

Parket-generaal: "Dossier wordt niet afgesloten"

"De zaak rond de moord op rijkswachter Peter De Vleeschauwer wordt door voldoende speurders onderzocht en het dossier wordt in geen geval stopgezet". Dat zegt advocaat-generaal Frank Schuermans in een reactie van het Gentse parket-generaal.

"Het is niet aan de slachtoffers om de stopzetting van een gerechtelijk onderzoek te vragen. Wij gaan door tot we de daders gevonden hebben." Volgens de familie van De Vleeschauwer moeten de verantwoordelijken voor de moord bij de toenmalige rijkswacht gezocht worden, maar worden er onvoldoende middelen vrijgemaakt door de Gentse federale gerechtelijke politie. "Er wordt wel voldoende capaciteit ingezet voor het onderzoek", reageert advocaat-generaal Frank Schuermans. "Op een jaar tijd zijn al 7.000 manuren gepresteerd in het onderzoek en minstens twee mensen zijn er fulltime mee bezig. Alle pistes worden onderzocht, ook die van een interne afrekening."

Nu in het nieuws