"G1000 is geen aanval, maar een aanvulling op de democratie"

De ruim duizend deelnemers die vrijdag in de gebouwen van Tour & Taxis deelnemen aan de G1000-burgertop hebben er intussen hun eerste stemrondes opzitten. Dat leverde heel wat voorstellen op, al leunen die vaak nauw aan bij wat de voorbije jaren ook in de 'echte' politieke debatten opdook. "Niet abnormaal", oordeelt professor Dave Sinardet. "Deze mensen staan immers niet los van het maatschappelijk debat."

pneirinckx

Voorlopig leverden de gesprekken geen revolutionaire nieuwigheden op. Inzake werkloosheid kwamen voorstellen bovendrijven zoals het optrekken van de minimumlonen en het beperken van uitkeringen in de tijd. Het pensioenstelsel moet voor de deelnemers dan weer transparanter en gelijker, maar bijvoorbeeld ook de vrijheid bieden om als gepensioneerde nog bij te klussen.

Het initiatief oogstte de voorbije dagen tegenwind, al is die volgens bezieler David Van Reybrouck niet helemaal terecht. "De G1000 ziet zichzelf als een voorbeeld van participatieve democratie, waarbij burgers ook tussen de normale verkiezingen door hun stem laten horen. "Voordeel van debatten onder burgers is hun vrijheid om te spreken, zeker in vergelijking met politici die ook electoraal moeten denken", vindt Van Reybrouck. Het gebrek aan beslagenheid wordt in een latere fase dan weer opgevangen met de hulp van experten.

"Wij zijn raadgevend"

Dat de G1000 anti-politiek is, spreekt Van Reybrouck in elk geval met klem tegen. "Dit is geen aanval maar een aanvulling op de democratie." Bovendien is onze democratie erg waardevol, erkent de schrijver. "Daar morrel je niet zomaar aan. We stellen ons dan ook niet in plaats van het parlement. Dat is wetgevend, wij zijn raadgevend."

Die boodschap mochten Van Reybrouck en zijn collega's ook meegeven aan internationale journalisten van onder meer Al Jazeera en Euronews. "Hopelijk levert dit initiatief goede ideeën op voor de partijen die op dit moment elders in deze stad, ruim vijfhonderd dagen na de verkiezingen, eindelijk aan de begroting en besparingen beginnen", kregen zij bijvoorbeeld te horen.

Uit het eerste rondje stemmen bleek tot slot dat het aantal deelnemers uiteindelijk afklokt op een dikke 700. Dat is iets minder dan de 850 die eerder werden geschat door de organisatie.

MEER OVER David Van Reybrouck