Antwerpse burgemeester verontschuldigt zich voor gebruik van term 'Koerdistan'

Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) verontschuldigt zich bij de Turken omdat hij had verwezen naar Koerdistan. Hij verbiedt ook manifestaties rond het Turks-Koerdisch conflict in sommige wijken.

jrosquin

Janssens ontving heel wat reacties vanuit de Turkse gemeenschap na een interview op het VRT-journaal. De burgemeester had toen verwezen naar Koerdistan. Dit ligt bij de Antwerpse Turken zeer gevoelig.

Op de sociale netwerksite Facebook ontstond zelfs een groep ‘Geachte burgemeester Patrick Janssens, duid Koerdistan eens aan op de wereldkaart’. De burgemeester stuurde daarop een mail met zijn verontschuldiging waarin hij zich verontschuldigt voor het woordgebruik en dat het niet zijn bedoeling was om zich in te laten met interne aangelegenheden in Turkije. Hij benadrukt dat hij als burgemeester nooit stelling inneemt.

Geen manifestaties meer

De burgemeester zat woensdag samen met een delegatie van de Turkse gemeenschap in Antwerpen. Rond de tafel zaten vertegenwoordigers van de Unie van Turkse Verenigingen, de Turkse moskeeën in Antwerpen en enkele ouders en jongeren.

Janssens kondigde aan dat hij manifestaties over het Turks-Koerdisch conflict niet meer zal toelaten in de ruime omgeving van de Van Kerckhovestraat of op plekken waar dit voor onrust zou kunnen zorgen. Elke aanvraag wordt individueel bekeken.

Controles

“De politie zal prominent aanwezig blijven zolang het conflict in Turkije blijft duren”, zegt Janssens. “Er zullen ook intense identiteitscontroles zijn, want we hebben gemerkt dat bij de rellen van afgelopen weekend er ook mensen uit het buitenland naar Antwerpen waren afgezakt. Er waren veel wagens met buitenlandse kentekens.”

De burgemeester wil ook nog met Koerdische organisaties samenzitten.

Hele week onrustig

Afgelopen weekend vonden in de Van Kerckhovestraat rellen plaats tussen Turken en Koerden. Het was al een week heel onrustig in de wijk.

Het conflict begon met een molotovcocktail tegen de gevel van de vzw Turks cultuur centrum in de Van Kerckhovestraat.

SACHA VAN WIELE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER