Westvleteren sleurt andere trappisten mee in succes

Westvleteren sleurt andere trappisten mee in succes

Westvleteren sleurt andere trappisten mee in succes

Print
Het succes van Westvleteren staat niet alleen. De zeven erkende Belgische en Nederlandse trappisten kreunen onder de groeiende vraag. Het marktaandeel van de trappistenbieren schoot in zes jaar tijd bijna 8 procent omhoog tot 12,8 procent.

Orval voerde de voorbije tien jaar zijn productie op van 40.000 naar 65.000 hectoliter, maar klanten moeten nog altijd tot twee weken wachten op een levering. Het Nederlandse La Trappe zit met zijn jaarlijkse 47.000 hectoliter "zeer krap" en het grotere Westmalle kan met 120.000 hectoliter per jaar niet alle dorstigen laven, zo meldt De Tijd.

Plaatsgebrek

Plaatsgebrek nekt de uitbreidingsambities van de brouwers. Buiten de abdij treden is echter geen optie. Zo verliezen de broeders immers het prestigieuze "authentic trappist product"-label. Dat bepaalt dat de broeders zelf controle moeten hebben over het brouwen en dat het productieproces in de abdij moet gebeuren.

Daarnaast schrijft de Benedictus-regel voor dat er enkel geproduceerd moet worden om aan de noden van de abdij te voldoen. Veel reclame maken de brouwerijen dus niet.

MEEST RECENT