"Extreemrechts marcheert over Europa"

Extreemrechts is binnen de Europese Unie aan een opmars bezig. Het gedachtegoed vindt weerklank bij een toenemende groep mannen jonger dan 30 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse denktank Demos.

drombouts

"Terwijl talrijke Europese landen zich focussen op hun economie, kondigt een andere vertrouwenscrisis zich aan. In heel Europa voelt de jeugd zich in de steek gelaten door de traditionele partijen", aldus Jamie Bartlett, de schrijver van het Demos-rapport. Volgens het rapport kenmerken zij zich door streng-nationalistische gevoelens, waarbij ze zich vooral zorgen maken voor immigratie en islamisme.

De studie baseert zich op een enquête via sociaalnetwerksite Facebook bij meer dan 11.000 sympathisanten van 14 extreemrechtse groeperingen in elf Europese landen, waaronder ook België. Volgens de Britse krant The Guardian past het Vlaams Belang in het rijtje van dergelijke extreemrechtse groepen.

Het islamisme wordt volgens Demos als een bedreiging opgevat. "Terwijl antisemitisme de extreemrechtse partijen in het begin van de 20e eeuw verenigde, is nu islamofobie de verenigende factor van het begin van de 21e eeuw", aldus Thomas Klau van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen.

De Europese burgers hekelen ook de effecten van de globalisering die de rechten van de arbeiders vernietigen. "Ze hebben het vertrouwen in hun regering, de Europese instellingen en het gerechtelijk systeem verloren", meent Demos. "In hun ogen hebben de voornaamste politieke partijen het contact met de realiteit verloren en zijn ze niet in staat om de dagelijkse problemen aan te pakken."