Zes man naar rechtbank voor faillissement Kobelco

Print
Zes personen zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor het frauduleuze faillissement van de Antwerpse verzekeringsgrootmakelaar Kobelco.

Kobelco verkocht levensverzekeringen van Ierse en Engelse maatschappijen. Dat gebeurde niet rechtstreeks, maar via een netwerk van zelfstandige makelaars.

De laatste jaren gebeurde de verkoop van polissen met verlies. De premies die de Kobelco kreeg, wogen niet op tegen de commissies die ze zelf betaalde aan zelfstandige agenten die zaken aanbrachten. Bovendien veroorloofde het Kobelco-bestuur zich zelf te zware luxe-uitgaven.

Financiële put

Om de put te vullen, gaf Kobelco dan maar obligaties uit tegen een hoge rente. Een paar honderd mensen tekende erop in. Een officiële boekhouding werd er echter niet van bijgehouden.

Toen Kobelco er na verloop van tijd toch niet meer in slaagde om zijn verplichtingen na te komen, kwam dit aan het licht en werden topman Nils Kok - de zoon van voormalig Belgacombaas Bessel - en de financieel directeur opgepakt. Zij zaten een tijdlang in voorlopige hechtenis.

Het Antwerpse parket besliste intussen om vier toplui van de failliette verzekeringsmakelaar te vervolgen. OOk een bedrijfsrevisor en een makelaar die de obligaties voor Kobelco verkocht, zullen zich moeten verantwoorden.

Zowat 300 beleggers zouden hebben ingetekend op de obligaties. Ze zouden in totaal 20 miljoen euro hebben geïnvesteerd.

JVG