1 / 2

Ref Boucaut kop van jut bij Racing Genk - Kortrijk

Op de dertiende speeldag heeft landskampioen Racing Genk punten verspeeld op eigen veld tegen Kortrijk. De regerende landskampioen slaagde er pas tijdens een prangend slot in om een nederlaag af te wentelen. Genk kwam dankzij een alerte Jelle Vossen verdiend op voorsprong, maar zag zich nadien serieus in de maling genomen door een paar vreemde beslissingen van scheidsrechter Boucaut. Die speelde een hoofdrol bij de beide Kortrijkse doelpunten van Nfor en Oussalah. Na afloop maakte Mario Been met een wegwerpgebaar duidelijk dat hij het fluitconcert van Alexandre Boucaut maar matig kon appreciëren.

ikerremans

Racing Genk kon niet beschikken over Kennedy (hamstringblessure). Hij werd in de spits afgelost door Christian Benteke, die er een schorsing van drie speeldagen heeft opzitten. Ook geen Thomas Buffel in de basis. De Bruggeling gaf de laatste wedstrijden een wat vermoeide indruk, Dugary mocht hem op de rechterflank vervangen. Daniel Pudil, geschorst tegen Chelsea, nam zijn vertrouwde plaats terug in.

Ondanks de kleine zegereeks wijzigde Kortrijk-coach Hein Vanhaezebroek zijn elftal op twee plaatsen. N'Diaye en Oussalah namen op de bank plaats. Hun vervangers waren Landry Mulemo en Steven Monrose.

Vermoeidheid

Hein Vanhazebrouck bewees aanvankelijk dat hij geen angst had om met open vizier de strijd tegen zijn gewezen club aan te gaan. Zijn drie-vier-drie concept moest daar garant voor staan. Het eerste gevaar kwam op het conto van de bezoekers: een afgeweken schot van Landry Mulemo werd door een glijdende Koteles geklemd.

De thuisploeg nam geen vliegende start. Mogelijk speelde de vermoeidheid van de Champions League-match de Genkenaars nog parten. De technische slordigheden stapelden zich op - vooral Dugary worstelde met het ronde ding - en kansen waren even schaars als de bodembegroeiing in de woestijn. Opvallend ook voor rust: een onopvallende Van den Borre, de Ket had zichzelf blijkbaar op een snipperdag getrakteerd.

Racing Genk leidde wel duidelijk de esbattementen. Dat verplichtte Hein Vanhaezebrouck ertoe zijn offensieve speelstijl te laten varen. Door de toennemende Genk druk stond Kortrijk regelmatig met acht mannetjes voor doelman Van Hout geparkeerd.

Vlak voor rust forceerde Genk pas zijn eerste halve mogelijkheid. Christian Benteke kon net niet bij de haarscherpe voorzet van Kevin De Bruyne. Op slag van rust kegelde diezelfde De Bruyne nog een wegdraaiende bal hoog over.

Boucat

Beide coaches moeten weinig opgetogen geweest zijn over het lauwe vertoon uit de eerste helft. Hein Vanhaezebrouck gooide twee nieuwe krachten in de strijd. Been liet de onzichtbare Benteke op stal en schoof De Bruyne door naar het centrum. Dat leverde binnen de minuut resulaat op. De Bruyne ging wat rommelen in het strafschopgebied, maar zag zich toch de bal ontfutseld. Gelukkig in de voeten van Jelle Vossen, die keihard binnenschoot. Lijnrechter Waroux liet zijn vlag de hoogte ingaan, maar scheidsrechter Boucaut wees onder luid protest van de KV-spelers toch naar de middencirkel...De reden? Een Kortrijk-speler zou de bal in de voeten van Vossen gewerkt hebben.

Lang zou Genk zijn voorsprong niet vasthouden. Bij een snelle tegenstoot van Steven Monrose devieerde Ernest Nfor de bal voorbij een ziedende Koteles. Die was van oordeel dat Nfor de bal met de hand beroerd had. Scheidsrechter Boucaut zag dat even anders.

Het zou niet het laatste wapenfeit van Boucaut worden. Toen Nfor in het strafschopgebied Van den Borre onderuit haalde, sloot Boucaut de ogen. Mustapha Oussalaf mocht daardoor voluit zijn kans gaan. Tegen zijn forse linker had Koteles geen schijn van kans, 1-2.

Genk wroette zich nog te pletter in de hoop minstens een punt uit de brand te slepen. Maar de ingevallen Barda slaagde er tot toch twee keer niet in te scoren. In de slotfase lukte het dan toch: de gouden assist van Barda werd door Anthony Limbombe feilloos binnengeschoven. In de slotminuut kegelde Toszer nog een vrije trap op staander.

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut Toeschouwers: 21.738

RACING GENK: Koteles, Anele(69' Camus), Hyland, Nadson, Pudil, Dugary(69' Barda), Van den Borre, Tozser, De Bruyne, Benteke(46' Limbombe), Vossen KV KORTRIJK: Van Hout, Martin(46' Oussalah), Gershon, Zukanovic, Mulemo, Capon, Pavlovic, De Mets, Nfor, Monrose(78' N'Diaye), Chavarria(46' Veselinovic) Doelpunten: 46' Vossen 1-0, 56' Nfor 1-1, 66' Oussalah 1-2, 87' Limbombé 2-2 Gele kaarten: Barda (protest)

Meer voetbalnieuws