Betoging tegen Berlusconi in Rome

In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn zaterdag tienduizenden mensen de straat opgegaan voor een betoging tegen (het beleid van) premier Silvio Berlusconi. De grootste oppositiepartij, de centrumlinkse Partito Democratico (PD), had opgeroepen tot de actie.

ikerremans

Hoewel de betoging ook de nationalistische sentimenten bespeelde -het ordewoord was 'de Italiaanse grondwet, de mooiste ter wereld'- werd de menigte ook toegesproken door Sigmar Gabriel, voorzitter van de Duitse sociaaldemocratische SPD, die beklemtoonde dat alle sociaaldemocratische krachten in Europa gezamenlijk de strijd moeten aangaan "voor de terugkeer van de democratie en tegen de heerschappij van de financiële markten".

Voor vele betogers was, getuige de spandoeken, de eerste bekommernis dat Berlusconi opstapt. Ook uitlatingen van Il Cavaliere de dag voordien op de top van de G-20 in Cannes, als zouden weinig Italianen last hebben van de crisis, werden gehekeld. Behalve Berlusconi werd ook diens coalitiepartner Umberto Bossi, leider van de populistisch-nationalistische Lega Nord, op de korrel genomen.

Gastspreker Gabriel wees als boosdoener naar het neoliberalisme, dat "Europa en de wereld naar de rand van de afgrond hebben gedreven". Politiek rechts, de conservatieven en de liberalen hebben de vrijheid van de markten gepredikt en zijn nu ongeschikt om Europa "uit de ketens van die markten te bevrijden".

Berlusconi zelf heeft zaterdagavond categorisch ontkend eender welke intentie te hebben om vervroegd op te stappen. Degenen die "dromen" van zijn ontslag "zijn nostalgici van de Eerste Republiek, toen een regering het gemiddeld elf maanden uithield", meldde de regeringsleider in een communiqué. De 75-jarige zakenman-politicus denkt niet aan ontslag wegens zijn "verantwoordelijkheden jegens de kiezers en het land".

MEER OVER Rome

Nu in het nieuws