"Aantal asielzoekers verminderen met lijst veilige landen"

Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (cdH) wil in de komende week duidelijkheid over de invoering van een zogenaamde "lijst met veilige landen" om het aantal asielzoekers in België terug te dringen. De teksten daarvoor liggen al sinds de zomer klaar, maar het blijft wachten op een nieuwe regering. Wathelet wil nu met formateur Elio Di Rupo bekijken of een en ander misschien toch al in lopende zaken opgestart kan worden.

ikerremans

De lijst in kwestie is gericht op landen waaruit heel wat asielzoekers bij ons komen aankloppen, maar waarvoor het aantal erkenningen erg laag ligt. Zij zullen België voortaan sneller weer moeten verlaten. "Concreet wordt de bewijslast omgekeerd en worden de procedures ingekort", verduidelijkte Wathelet zaterdag op de VRT-radio.

Op het kabinet van Wathelet kijkt men in de eerste plaats richting Balkan. De grote instroom van mensen uit Macedonië (FYROM), Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanië -die erg weinig kans maken op erkenning- kost immers plaatsen aan asielzoekers uit landen als Afghanistan, wiens situatie veel prangender is. In een latere fase zouden eventueel ook andere landen kunnen worden toegevoegd.

"Wij willen al langer een lijst met veilige landen invoeren", luidt het nog op het kabinet-Wathelet. In samenspraak met formateur Di Rupo werd echter afgesproken de kwestie in het regeerakkoord op te nemen. Omdat de regeringsvorming intussen blijft aanslepen, stelt Wathelet nu voor toch al in lopende zaken van start te gaan. Wathelet hoopt daarover volgende week duidelijkheid te krijgen van de formateur.

Nog in september 2010 was de N-VA boos op Wathelet omdat die toen geen lijst van veilige landen wilde invoeren. Ondertussen staat de herziening van de asielwet nu dinsdag op de agenda van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Meer over de asiel- en opvangcrisis en de wetsvoorstellen daarrond, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

MEER OVER Melchior Wathelet

Nu in het nieuws