Provincie koopt forten Kapellen en Stabroek

De provincie Antwerpen ondersteunt de aankoop van het fort van Kapellen en de militaire spoorlijn. Ook de aankoop van een perceel aan het fort van Stabroek kan rekenen op provinciesteun.

kscherpenberg

De provincie vindt het belangrijk om de binnensten en buitenste fortengordel rond Antwerpen te behouden en op te waarderen en is daarom bereid ook financieel over de brug te komen. Zo wil de provincie de natuurwaarde behouden.

Het fort van Kapellen diende om de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal en de verbindingsweg naar het kamp van Brasschaat te beschermen. In 1914 werd de fortengordel in sneltempo aangelegd.

De spoorweg liep vanaf Kapellen ook naar het fort van Stabroek. Deze verbinding moest de forten voorzien van manschappen en munitie. De vzw Kempens Lanschap beheert nu deze militaire lijn, maar ze is nog altijd eigendom van het ministerie van Defensie. "Via Kempens Landschap willen we de spoorlijn aankopen. Zo kunnen we het geheel toeristisch en recreatief uitbouwen. We denken al aan een tocht met een railbike, ondersteund met audioverhalen uit de Eerste Wereldoorlog. In het kamp van Kapellen wordt een loods ingericht als onthaal- en infopunt", legt gedeputeerde Koen Helsen (Open Vld) uit.

Onthaalpoort

Het fort van Stabroek wordt het beginpunt van de Antitankgracht. Hier komt een onthaalpoort die informeert over het fortengordelproject. "We kopen via Kempens Landschap een kleine oppervlakte aan om er een infomodule met zitbanken en fietsenstalling te voorzien. Het fort in Stabroek is onderdeel van de buitenste fortengordel en vormt een schakelfunctie met onder meer het fort van Lillo. Omdat de provincie zowel het cultuurhistorische als het groene karakter van de forten wil behouden, kozen we voor deze aankoopstrategie", zegt Koen Helsen.

Erik VandewalleMEER OVER Stabroek

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio