Laatste staande ovatie voor Willy De Clercq

Zo'n 2.500 mensen zijn zaterdagmiddag samengekomen in Lochristi om afscheid te nemen van Willy De Clercq. De minister van staat overleed vorige week op 84-jarige leeftijd in Gent.

ikerremans

Onder de aanwezigen waren heel wat leden van Open Vld, onder wie Guy Verhofstadt die afscheid nam van zijn politieke vader. Onder andere Marleen Vanderpoorten, Rik Daems, Dirk Sterckx, Dirk Van Mechelen, Patrick Dewael, Karel en Jean-Jacques De Gucht, Vincent Van Quickenborne, Marino Keulen, Patricia Ceysens en Herman en Alexander De Croo tekenden present.

Het volledige Gentse schepencollege was aanwezig en ook verschillende ministers en ministers van staat kwamen afscheid nemen in het crematorium van Lochristi. Onder hen premier Yves Leterme (CD&V), Siegfried Bracke (N-VA), Willy Claes (sp.a), André Flahaut (PS) en Armand De Decker (MR).

Will Tura zong een lied voor zijn vriend Willy De Clercq. Zowel Guy Verhofstadt als Willy Claes hielden een toespraak. "Toen ik 12, 13 jaar was, was hij mijn grote idool. Ik las voor het eerst de krant en dweepte met de Kennedy's. Maar hier in België, in Gent, was er slechts één man die mijn ideaal belichaamde: Willy De Clercq", aldus een emotionele Verhofstadt.

Ook kleinzoon en politiek erfgenaam Mathias nam afscheid van zijn "bompa". Hij had zijn grootvader op zijn sterfbed nog verteld dat hij overgrootvader zou worden.

Op het einde van de plechtigheid kreeg De Clercq zijn laatste staande ovatie.

In zijn lange carrière was De Clercq onder meer minister, vicepremier, Europees commissaris en voorzitter van de PVV, de voorloper van Open Vld. Hij werd ook benoemd tot minister van staat en Burggraaf. Hij was al enkele jaren ziek en stierf vorige vrijdag in het UZ Gent.

MEER OVER Open VLD

Nu in het nieuws